Hovězí guláš

Hovězí guláš

Tenhle recept vůbec nebyl dobrej. Až to budu vařit příště, tak musim najít nějakej lepší.

  • 4 lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 500g hovězího masa na guláš, nakrájeného na větší kostky
  • 3 cibule, nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 1 menší mrkev, očištěná a nakrájená na kolečka
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kousky
  • 2 velká rajčata, nakrájená na kousky
  • voda nebo hovězí vývar na podlití
  • 1 lžička soli
  • 1 bobkový list
  • 3 snítky tymiánu + na ozdobu

Postup:

  1. Troubu předehřeju na 180°C.
  2. V kastrou se silným dnem, který se hodí do trouby, rozehřeju přepuštěné máslo a postupně na něm ze všech stran opeču kousky masa dozlatohněda. Na tomhle si dávám fakt záležet. Trvá to sice dlouho, je třeba to opravdu dělat postupně, ale díky tomu bude mít guláš skvělou barvu a chuť. Maso vyndám z kastrolu a odložím ho stranou.
  3. Do kastrolu hodím cibuli a na mírném plameni ji za občasného míchání opékám tak dlouho, až začne lehce karamelizovat. Trvá to asi 10 minut. Přidám česnek a mrkev a pár minut opékám. Přisypu sladkou papriku a kmín a opékám jen malou chívli, než se koření lehce rozvoní. Přidám rajčatový protlak a také krátce opeču. Přidám papriku a rajčata, promíchám, do kastrolu vrátím maso, podliju vodou nebo hovězím vývarem tak, aby vše bylo akorát ponořené, osolím, přihodím bobkový list a snítky tymiánu, zakryju a dám do trouby.
  4. Peču 2-2,5 hodiny, až je maso krásně měkké.
  5. Kastrol vytáhnu z trouby, vyndám z něj maso a pár koleček mrkve a omáčku propasíruju přes jemný cedník. Když je třeba, trochu ji zředím, dochutím, vrátím do ní maso a mrkev, ozdobím lístky tymiánu a je to.