300-400g čerstvých hub (lze použít i předem namočené sušené houby)
200ml smetany ke šlehání
200ml zakysané smetany
sůl
mletý bílý pepř
mletý kmín
trocha octa
Na knedlík:
4 suché housky
150g hrubé mouky
1 lžička soli
200ml mléka
2 vejce + 1 žloutek
máslo na pomazání ubrousku
čistá utěrka, provázek
Postup:
Maso nakrájím na nudličky, osolím a opepřím.
V kastrolu rozehřeju olej se 2 lžícemi másla, přidám maso a ochutím kmínem. Docela prudce smažím asi 10 minut, až se vypaří tekutina z masa a okraje začnou zlátnout. Přidám cibuli a nechám zesklovatět. Pak vsypu mouku, chvilku zasmažím, a pak po troškách přilévám vodu, až vymíchám hladkou hustou omáčku. Stále míchám a nechám chvíli provařit.
Ve vedlejším kastrolu na lžíci másla podusím čerstvé houby, případně povařím sušené. Houby pak přidám do omáčky spolu se smetanou ke šlehání. Přidávám pomalu, aby omáčka zůstala hustá. Nakonec přidám zakysanou smetanu a dál nevařím. Dochutím trochou octa a nechám omáčku odpočívat.
Pustím se do knedlíků: housky nakrájím na pravidelné kostičky. Smíchám je v míse s hrubou moukou, solí, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto opatrně promíchávám, aby se housky nerozdrolily. Těsto zůstane spíš řídké.
Namočím utěrku, vyždímám a pomažu vychlazeným máslem. Z těsta vytvaruju mokrou rukou šišku, uhladím ji a položím na utěrku. Zamotám a na obou koncích ji zavážu jako jitrnici. Knedlík vnořím do vroucí vody v širokém kastrolu a vařím 20 minut na jedné straně. Pak ho otočím a vařím stejně dlouho po druhé straně. Knedlík pak vyndám z vody, vymotám a nakrájím ho na plátky.