Houbová omáčka s houskovým knedlíkem

Houbová omáčka s houskovým knedlíkem

Ingredience:

Na omáčku:

  • 5 lžic oleje na smažení
  • 3 lžíce másla
  • 500g kuřecího masa (může být i jiné)
  • 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 300-400g čerstvých hub (lze použít i předem namočené sušené houby)
  • 200ml smetany ke šlehání
  • 200ml zakysané smetany
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • mletý kmín
  • trocha octa

Na knedlík:

  • 4 suché housky
  • 150g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 200ml mléka
  • 2 vejce + 1 žloutek
  • máslo na pomazání ubrousku
  • čistá utěrka, provázek

Postup:

  1. Maso nakrájím na nudličky, osolím a opepřím.
  2. V kastrolu rozehřeju olej se 2 lžícemi másla, přidám maso a ochutím kmínem. Docela prudce smažím asi 10 minut, až se vypaří tekutina z masa a okraje začnou zlátnout. Přidám cibuli a nechám zesklovatět. Pak vsypu mouku, chvilku zasmažím, a pak po troškách přilévám vodu, až vymíchám hladkou hustou omáčku. Stále míchám a nechám chvíli provařit.
  3. Ve vedlejším kastrolu na lžíci másla podusím čerstvé houby, případně povařím sušené. Houby pak přidám do omáčky spolu se smetanou ke šlehání. Přidávám pomalu, aby omáčka zůstala hustá. Nakonec přidám zakysanou smetanu a dál nevařím. Dochutím trochou octa a nechám omáčku odpočívat.
  4. Pustím se do knedlíků: housky nakrájím na pravidelné kostičky. Smíchám je v míse s hrubou moukou, solí, mlékem, vejci a žloutkem. Těsto opatrně promíchávám, aby se housky nerozdrolily. Těsto zůstane spíš řídké.
  5. Namočím utěrku, vyždímám a pomažu vychlazeným máslem. Z těsta vytvaruju mokrou rukou šišku, uhladím ji a položím na utěrku. Zamotám a na obou koncích ji zavážu jako jitrnici. Knedlík vnořím do vroucí vody v širokém kastrolu a vařím 20 minut na jedné straně. Pak ho otočím a vařím stejně dlouho po druhé straně. Knedlík pak vyndám z vody, vymotám a nakrájím ho na plátky.
  6. Přihřeju omáčku a podávám s knedlíkem.