Francouzské brambory

Francouzské brambory

Na 4–6 porcí Příprava: 20 minut Pečení: 40 minut

  • 1 kg pevných brambor
  • 200 g libové slaniny, nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibule, nakrájená na tenká půlkolečka
  • 8 vajec
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • máslo na vymazání
  • kyselé okurky k podávání

Postup přípravy

  1. Brambory oloupu, omyju a nakrájím na tenká kolečka. Slaninu osmahnu v pánvi – nejdřív nasucho, pak přidám máslo a cibuli a opékám, až je slanina krásně zlatohnědá a cibule začíná lehounce hnědnout. Tři vejce uvařím natvrdo, vychladlá je nakrájím na plátky, zbylých pět prošlehám se smetanou, osolím a opepřím. Smetanu s vejci rozdělím napůl. Jednu část budu potřebovat hned, druhou až na konci zapékání.
  2. Troubu předehřeju na 180 °C. Dortovou formu nebo remosku vymažu máslem. A začnu vrstvit. Nejprve brambory, pak slaninu s cibulkou, plátky vejce natvrdo a zaliju trochou smetanovo-vaječné směsi z první poloviny. Takhle pokračuju, až všechno spotřebuju. Poslední vrstva jsou plátky brambor, které jemně osolím a opepřím. Dám péct na 20–30 minut. Pak – když jsou brambory měkké – rovnoměrně naliju do formy druhou polovinu smetanovo-vaječné směsi, zesílím troubu na 200 °C a ještě 10 minut zapékám. Francouzské brambory mě nejvíc baví s kyselou okurkou.