Francouzská čočková polévka

Francouzská čočková polévka

Vydatná, hutná a posilující je francouzská čočková polévka, takže může být, sama o sobě, hlavním pokrmem.

6−8 porcí

  • 500 g zelené čočky
  • voda na namočení čočky
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 6 lžic oleje
  • 1 řapík celeru
  • 1 větší mrkev
  • 10 cm pórku
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička celého fenyklu
  • 4 bobkové listy
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • 300 g klobásy
  • 30 g másla

Na podávání

  • 200 g zakysané smetany (nejlépe crème fraîche)
  1. Čočku přes noc namočíme, poté vodu slijeme a čočku ještě propláchneme.
  2. Celer, mrkev a pórek nakrájíme na kostičky a na oleji pozvolna osmahneme, přidáme scezenou čočku, římský kmín, bobkový list, fenykl, smítku tymiánu a celý stroužek česneku, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme mírným varem doměkka.
  3. Po uvaření vyjmeme bobkový list a tymián, dochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem. Polévku podáváme s opečenou klobáskou a zakysanou smetanou.