Francouzská čočková polévka
Vydatná, hutná a posilující je francouzská čočková polévka, takže může být, sama o sobě, hlavním pokrmem.
6−8 porcí
- 500 g zelené čočky
- voda na namočení čočky
- 2 l zeleninového vývaru
- 6 lžic oleje
- 1 řapík celeru
- 1 větší mrkev
- 10 cm pórku
- 1 lžička celého římského kmínu
- 1 lžička celého fenyklu
- 4 bobkové listy
- 1 snítka tymiánu
- 1 stroužek česneku
- mletý pepř
- sůl
- 300 g klobásy
- 30 g másla
Na podávání
- 200 g zakysané smetany (nejlépe crème fraîche)
- Čočku přes noc namočíme, poté vodu slijeme a čočku ještě propláchneme.
- Celer, mrkev a pórek nakrájíme na kostičky a na oleji pozvolna osmahneme, přidáme scezenou čočku, římský kmín, bobkový list, fenykl, smítku tymiánu a celý stroužek česneku, osmahneme, zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme mírným varem doměkka.
- Po uvaření vyjmeme bobkový list a tymián, dochutíme solí a pepřem, zjemníme máslem. Polévku podáváme s opečenou klobáskou a zakysanou smetanou.