Dýňová polévka

Dýňová polévka

  • středně velká dýně Hokkaido
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 l zeleninového vývaru
  • kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na kousky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • zakysaná smetana k podávání
  • opražená dýňová semínka na ozdobení
  1. Dýní důkladně omyju, rozpůlím, polévkovou lžící z ní vydlabu semena a nakrájím na větší kusy. Ve větším hrnci rozehřeju olej, přidám cibuli, osmahnu ji, přidám dýni a taky ji krátce osmahnu.

  2. Dýni zaliju zeleninovým vývarem, přidám zázvor, osolím, opepřím a vařím asi 30 minut, aby dýně změkla. Tyčovým mixérem všechno, včetně zázvoru, rozmixuju na hladký krém, případně dochutím solí a pepřem.

  3. Podávám ozdobené zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.