Dýňová polévka
- středně velká dýně Hokkaido
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- 1 l zeleninového vývaru
- kousek čerstvého zázvoru, nakrájený na kousky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana k podávání
- opražená dýňová semínka na ozdobení
-
Dýní důkladně omyju, rozpůlím, polévkovou lžící z ní vydlabu semena a nakrájím na větší kusy. Ve větším hrnci rozehřeju olej, přidám cibuli, osmahnu ji, přidám dýni a taky ji krátce osmahnu.
-
Dýni zaliju zeleninovým vývarem, přidám zázvor, osolím, opepřím a vařím asi 30 minut, aby dýně změkla. Tyčovým mixérem všechno, včetně zázvoru, rozmixuju na hladký krém, případně dochutím solí a pepřem.
-
Podávám ozdobené zakysanou smetanou a opraženými dýňovými semínky.