Dušené vepřové nadivoko

Dušené vepřové nadivoko

To mě dost baví - tedy když jméno jídla říká všechno. Tenhle zázračný recept opravdu pěkně dlouze a poctivě přidušuju. A pak, najednou, je z toho dokonalO divočina, kterou si nikdo nepřeje, aby skončila.

6 PORCI PŘÍPRAVA: 30 MINUT / ULEŽENÍ: 3 DNY / DUŠENÍ: 2-3 HODINY

  • 7 kuliček jalovce
  • 7 hřebíčků
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 lžičky mořské soli
  • 1½ kg vepřové plece zbavené tuku, nakrájené na větší kostky
  • olivový olej
  • 3 cibule, nakrájené nadrobno
  • 4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
  • 1 malá sušená chilli paprička, rozdrcená
  • 1-2 láhve těžkého červeného vína
  • 230 g rajčatového protlaku
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky červeného vinného octa
  • 2 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 lžíce čerstvých rozmarýnových lístků, nasekaných najemno + 2 snítky na ozdobu

V hmoždíři roztluču jalovec, hřebíček a pepř na hrubý prášek, přidám sůl a vše dobře promíchám. Směs koření nasypu do mísy a každou kostku masa v ní důkladně obalím. Pak maso rozložím do mělké mísy a pečlivě ji zakryju alobalem nebo potravinářskou fólií. Maso nechám uležet v lednici 3 dny, každý den každý kousek masa obrátím. Teprve pak nastane druhá fáze. V těžkém litinovém hrnci rozpálím na středním ohni část oleje. Kousky masa osuším papírovou utěrkou a postupně je v hrnci po obou stranách osmahnu dozlatova, to aby měly krásnou kůrčičku. Vždycky osmahnu pár kousků, vyndám je děrovanou lžící na talíř, přiliju trochu oleje a osmahnu další dávku. Když je všechno maso opečené, přiliju do hrnce znovu trochu oleje a osmahnu na něm cibuli, pak přidám česnek a chilli papričku a smažím ještě minutku. Cibule ani česnek by neměly zhnědnout. Pak do hrnce bez masa naliju láhev vína, pečlivě vařečkou seškrabu ze stěn i ze dna všechny dobroty, které se tam při smažení přichytily. Přidám rajčatový protlak a bobkové listy a přivedu pomalu k varu. V té chvíli vrátím do hrnce maso, a pokud je třeba, přiliju z další láhve tolik vína, aby maso bylo ponořené. Troubu předehřeju na 160 °C. Víno přivedu znovu k varu, zakryju hrnec poklicí, vložím ho do trouby a peču 2–3 hodiny, až je maso tak měkké, že se rozpadá na vlákna. Pak maso vyndám děrovanou lžící, do hrnce přiliju sklenici vína, vinný ocet, přidám drcený česnek a rozmarýn. Hrnec dám na plotnu a omáčku pomalu znovu přivedu k varu. Nechám ji jemně probublávat, až se lehce zredukuje. Maso vrátím do omáčky, hrnec přiklopím a nechám asi 20 minut odpočinout. Nejvíc nám k němu chutná chleba a stejné víno, ze kterého jsem vařila.