čerstvě nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, na tenké proužky
vločková sůl na ochucení
olivový olej k podávání (nemusí být)
Postup přípravy
Dejte vařit osolenou vodu na brambory. Když se vaří klokotem, přidejte brambory a vařte 8–10 minut doměkka. Sceďte a nechte dobře okapat na cedníku, aby z brambor unikla pára, asi 3–4 minuty.
Brambory dejte do mísy a do ještě horkých přimíchejte jogurt a mátu. Pak přidejte nakrájený salát, osolte a opepřete. Udržujte v teple.
Do hrnce nalijte vodu asi do 5cm výšky a nechte vařit jemným bublinkovým varem. Navrch připevněte napařovací košíček (nebo vhodný cedník či síto) vyložený pečicím papírem. Umístěte do něj filety pstruha kůží nahoru, zakryjte a vařte na páře 3–4 minuty. To by měla být ryba uvnitř ještě lehce syrová. Opatrně stáhněte a vyhoďte kůži z filetů. Rybu polijte rozpuštěným máslem, posypte opraženými fenyklovými semínky, tymiánem, proužky pomerančové kůry a solí. Opět pařák zakryjte a vařte na páře další 1–2 minuty, dokud není ryba hotová. Podávejte s bramborami a salátem, a pokud chcete, můžete okolo nakapat olivový olej.