Čočkový Dhál
Ingredience
- 2 lžíce kokosového oleje na smažení
- 200g čočky (zelené, žluté nebo červené)
- 1/2 l zeleninového vývaru
- 1 cibule, nakrájená
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 5cm zázvoru, oloupaného
- 2-3 rajčata, nakrájená
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička hořčičných semínek
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička koření garam masala
- 2 lžíce černého sezamu
- šťáva z 1/2 limety nebo citronu
- sůl
- čerstvý koriandr
- VOLITELNĚ můžeme přidat další zeleninu - květák, brokolici, fazolky, cuketu atd.
- rýže basmati, naan a bílý jogurt k servírování
Postup
-
Den předem nebo alespoň několik hodin předem si namočím čočku.
-
Čočku propláchnu, dám do středního hrnce, zaliju vývarem, osolím (pokud je potřeba), přivedu k varu. Pak plamen ztlumím a vařím čočku zhruba 10 minut nebo dokud nezměkne.
-
Na pánvi si rozehřeju kokosový olej. Přidám cibuli, česnek a zázvor. Smažím na středním plameni zhruba 5 minut, dokud cibule nezesklovatí.
-
Přidám všechno koření a asi minutu smažím.
-
Přidám rajčata a případně další zeleninu a vařím zhruba dalších 5 minut.
-
Přileju do pánve čočku spolu s veškerým nevstřebaným vývarem a prohřeju.
-
Vypnu plotnu a přimíchám šťávu z limety. V případě potřeby dosolím a vmíchám čerstvý koriandr.
-
Podávám s rýží nebo naanem a bílým jogurtem.