Čočkový Dhál

Čočkový Dhál

Ingredience

  • 2 lžíce kokosového oleje na smažení
  • 200g čočky (zelené, žluté nebo červené)
  • 1/2 l zeleninového vývaru
  • 1 cibule, nakrájená
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 5cm zázvoru, oloupaného
  • 2-3 rajčata, nakrájená
  • 1 lžíce kmínu
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička koření garam masala
  • 2 lžíce černého sezamu
  • šťáva z 1/2 limety nebo citronu
  • sůl
  • čerstvý koriandr
  • VOLITELNĚ můžeme přidat další zeleninu - květák, brokolici, fazolky, cuketu atd.
  • rýže basmati, naan a bílý jogurt k servírování

Postup

  1. Den předem nebo alespoň několik hodin předem si namočím čočku.

  2. Čočku propláchnu, dám do středního hrnce, zaliju vývarem, osolím (pokud je potřeba), přivedu k varu. Pak plamen ztlumím a vařím čočku zhruba 10 minut nebo dokud nezměkne.

  3. Na pánvi si rozehřeju kokosový olej. Přidám cibuli, česnek a zázvor. Smažím na středním plameni zhruba 5 minut, dokud cibule nezesklovatí.

  4. Přidám všechno koření a asi minutu smažím.

  5. Přidám rajčata a případně další zeleninu a vařím zhruba dalších 5 minut.

  6. Přileju do pánve čočku spolu s veškerým nevstřebaným vývarem a prohřeju.

  7. Vypnu plotnu a přimíchám šťávu z limety. V případě potřeby dosolím a vmíchám čerstvý koriandr.

  8. Podávám s rýží nebo naanem a bílým jogurtem.