Chilli con Carne
Ingredience
- 400 g vyzrálého kvalitního hovězího (může být mleté i krájené na nudličky)
- 300 ml hovězího vývaru
- olej
- 1 menší červená cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo nakrájené nadrobno
- 150 ml rajčatové passaty (pyré) nebo ½ plechovky drcených nakládaných rajčat
- 2 zralá rajčata (nebo rajčata z plechovky)
- chilli papričky podle chuti (ideálně chipotle), příp. mleté chilli
- 1 červená paprika (maďarský typ), nakrájená
- 2 bobkové listy
- 1 ks menší skořice
- římský kmín mletý
- paprika sladká nebo uzená
- kostička hořké čokolády
- nakládané fazole
- 5 dkg vyzrálého čedaru
- čerstvý koriandr
- crème fraîche / hustá kysaná smetana
- sůl
- tortilla chips
Na přílohu:
- rýže
- sůl
Postup
-
V hrnci nebo hluboké pánvi osmahnu cibuli na rozpáleném oleji. Přidám bobkový list a římský kmín a zarestuji. Pak přidám hovězí a chilli a počkám, než se odpaří voda, kterou maso pustí. Dále přidám česnek, uzenou papriku, nakrájenou papriku a rajčata. Osolím. Pak přidám rajčatovou passatu a hovězí vývar a vařím pod pokličkou na mírnějším ohni, dokud maso nezměkne (cca 40 minut).
-
Nahrubo nastrouhám čedar, nakrájím čerstvý koriandr.
-
Do omáčky přidám kostičku hořké čokolády a skořici. Nakonec přidám fazole, promíchám a nechám 2-3 minuty povařit.
-
Podávám s rýží a na talíři dochutím zakysanou smetanou, nastrouhaným sýrem a koriandrem.