Chilli con Carne

Chilli con Carne

Ingredience

  • 400 g vyzrálého kvalitního hovězího (může být mleté i krájené na nudličky)
  • 300 ml hovězího vývaru
  • olej
  • 1 menší červená cibule, nakrájená
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo nakrájené nadrobno
  • 150 ml rajčatové passaty (pyré) nebo ½ plechovky drcených nakládaných rajčat
  • 2 zralá rajčata (nebo rajčata z plechovky)
  • chilli papričky podle chuti (ideálně chipotle), příp. mleté chilli
  • 1 červená paprika (maďarský typ), nakrájená
  • 2 bobkové listy
  • 1 ks menší skořice
  • římský kmín mletý
  • paprika sladká nebo uzená
  • kostička hořké čokolády
  • nakládané fazole
  • 5 dkg vyzrálého čedaru
  • čerstvý koriandr
  • crème fraîche / hustá kysaná smetana
  • sůl
  • tortilla chips

Na přílohu:

  • rýže
  • sůl

Postup

  1. V hrnci nebo hluboké pánvi osmahnu cibuli na rozpáleném oleji. Přidám bobkový list a římský kmín a zarestuji. Pak přidám hovězí a chilli a počkám, než se odpaří voda, kterou maso pustí. Dále přidám česnek, uzenou papriku, nakrájenou papriku a rajčata. Osolím. Pak přidám rajčatovou passatu a hovězí vývar a vařím pod pokličkou na mírnějším ohni, dokud maso nezměkne (cca 40 minut).

  2. Nahrubo nastrouhám čedar, nakrájím čerstvý koriandr.

  3. Do omáčky přidám kostičku hořké čokolády a skořici. Nakonec přidám fazole, promíchám a nechám 2-3 minuty povařit.

  4. Podávám s rýží a na talíři dochutím zakysanou smetanou, nastrouhaným sýrem a koriandrem.

Původní recept: https://www.menuodkoko.cz/chilli-con-carne/