Brambory zapečené se sýrem a tymiánem
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje na smažení
- 1 cibule, nakrájená najemno
- 100g slaniny, nakrájené na proužky
- 100ml suchého bílého vína
- 1kg brambor (nejlépe typ A), nakrájených na kostičky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 125ml smetany ke šlehání (ideálně 40%)
- 200g sýra Port Salut (nebo jiného alespoň 50% sýra) bloček, nastrouhaný
- čerstvý tymián
- bílé pečivo k podávání
Postup
-
V pánvi si rozehřeju olej, přidám cibuli a slaninu a opékám, dokud cibule nezesklovatí (5-10 minut).
-
Přileju víno a nechám ho projít varem (2-3 minuty).
-
Přisypu brambory a dusím 10-15 minut. V mezičase si rozehřeju troubu na 180°C.
-
Brambory osolím, opepřím, posypu tymiánem, přiliju smetanu a minutu vařím. Pak stáhnu z plotny.
-
Polovinu bramborové směsi rozložím do pekáčku, posypu polovinou sýra, nanesu zbytek brambor a posypu druhou polovinou sýra.
-
Zapékám dozlatova asi 45 minut.
-
Podávám horké s křupavým bílým pečivem, na talíři ještě ozdobím tymiánem.