Brambory zapečené se sýrem a tymiánem

Brambory zapečené se sýrem a tymiánem

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje na smažení
  • 1 cibule, nakrájená najemno
  • 100g slaniny, nakrájené na proužky
  • 100ml suchého bílého vína
  • 1kg brambor (nejlépe typ A), nakrájených na kostičky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 125ml smetany ke šlehání (ideálně 40%)
  • 200g sýra Port Salut (nebo jiného alespoň 50% sýra) bloček, nastrouhaný
  • čerstvý tymián
  • bílé pečivo k podávání

Postup

  1. V pánvi si rozehřeju olej, přidám cibuli a slaninu a opékám, dokud cibule nezesklovatí (5-10 minut).

  2. Přileju víno a nechám ho projít varem (2-3 minuty).

  3. Přisypu brambory a dusím 10-15 minut. V mezičase si rozehřeju troubu na 180°C.

  4. Brambory osolím, opepřím, posypu tymiánem, přiliju smetanu a minutu vařím. Pak stáhnu z plotny.

  5. Polovinu bramborové směsi rozložím do pekáčku, posypu polovinou sýra, nanesu zbytek brambor a posypu druhou polovinou sýra.

  6. Zapékám dozlatova asi 45 minut.

  7. Podávám horké s křupavým bílým pečivem, na talíři ještě ozdobím tymiánem.