Bramboračka

Bramboračka

PŘÍPRAVA: 15 MINUT, VAŘENÍ: 25 MINUT / PRO 6–8 OSOB

  • 2 hrsti sušených hub
  • 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
  • 2 mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
  • 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
  • 1 celá cibule, oloupaná
  • 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
  • sůl a pepř
  • 1 kostka bujonu (nemusí být)
  • 50 g másla
  • 50 g mouky
  • majoránka podle chuti
  • 2 stroužky česneku (nemusí být)
  • 1 vejce
  • čerstvá petržel

Postup přípravy

  1. Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a 1,5 litru vody. Přidám předvařené sušené houby is vodou, ve které se vařily, a bujon. Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.
  2. Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.
Původní recept: https://www.ditap.cz/recepty/1-serie/po-babicce/bramboracka