Bramboračka
PŘÍPRAVA: 15 MINUT, VAŘENÍ: 25 MINUT / PRO 6–8 OSOB
- 2 hrsti sušených hub
- 4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 mrkve; 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
- 1 celý celer, oloupaný a přepůlený
- 1 celá cibule, oloupaná
- 1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno
- sůl a pepř
- 1 kostka bujonu (nemusí být)
- 50 g másla
- 50 g mouky
- majoránka podle chuti
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- 1 vejce
- čerstvá petržel
Postup přípravy
- Houby dám do kastrůlku, zaliju asi půllitrem vody a nechám chvíli povařit. Do velkého hrnce dám vařit všechnu zeleninu a 1,5 litru vody. Přidám předvařené sušené houby is vodou, ve které se vařily, a bujon. Nechám vařit tak čtvrt hodiny a mezitím si udělám jíšku – rozehřeju v kastrůlku máslo, přidám mouku a míchám dozlatova. Ještě horkou jíšku vliju do vařící polévky, osolím, opepřím a přidám majoránku.
- Nakonec vyndám z polévky celer, cibuli i celou mrkev. Přidám prolisovaný česnek a do bramboračky přes vidličku rozklepnu vejce. Přidám hrstku čerstvé petrželky a je hotovo.